Mad company

PALETNI REGALI

PALETNI REGALI I SAMONOSEĆA REGALNA SKLADIŠTA

 

Paletni regali Crna goraPaletni regali su uvijek sljedeći korak po izgradnji hale ili nekog magacinskog prostora pošto se roba mora složiti u što većem obimu u što manjem prostoru,a to je slaganje paletne robe u visinu do konačne mogućnosti zadatog skladišnog prostora.

Postoji više vrsta paletnih regala,ali ćemo se bazirati na one osnovne koje se najviše traže. Tako imamo pored klasičnih paletnih regala i konzolne regale, drive in regale,protočne regale,push back paletne regale i da rezimiramo kao osnovne opcije i samonoseća regalna skladišta kao samostalne operativne jedinice. Osim što su navedene vrste paletnih regala najtraženije,one su ujedno i finansijski i najisplativije našem privrednom okruženju i stepenu privrednog razvoja. Iskreno se nadamo da ćemo i mi kao što se u razvijenom svijetu uveliko radi imati regalna skladišta sa uređenim softverskim rešenjem kao svakodnevnicu i reper za ozbiljno regalno skladište gdje se robotizovano skladišti i manipuliše isključivo preko računarske operative automatizovano. Dostupnost savremenijih tehnologija i njihovo veće učešće na tržištu će isključivo zavisiti od potražnje i kupovne moći korisnika, ali za sada nije bilo ozbiljnijih zahtijeva te vrste za nabavku istih kao ni spremnosti za izdvajanje tolikih finansijskih sredstava i opravdanosti opterećenja budžeta nekog privrednog subjekta u Crnoj Gori.

Vratimo se klasičnim paletnim regalima gdje ključne komponente čine stranice i prečke-nosači paletnog regala. Stranice su vertikalne,a prečke vodoravne i uklapaju se jedne u druge po zadatoj visini zavisno od potrebe odnosno visini same palete.

S obzirom da se većinom radi o EURO paletama dimenzija 80 x 120 cm raspon stranica najčešće varira od 80 cm do 110 cm što ostavlja prostor za uklapanje prolaska stakera ili viljuškara između redova regala i stvara nesmetanu manipulaciju istih.

Ovo je bitno zbog radijusa kretanja stakera ili viljuškara ,tako da se uvijek regalna skladišta planiraju vodeći se računa o vrsti viljuškara i njegovim performansama(radijus manevra,visina dizanja,širina viljuškara ili stakera posebno kod Drive in jer ulazi u regal,nosivost itd). Prečke mogu imati dužine od 2,3 ili više paletnih mjesta kao i različitu nosivost po paletnom mjestu (npr: 600kg po paletnom mjestu ili 1000kg po paletnom mjestu) zavisno o vrsti robe koja se skladišti. Broj redova prečki u modulu je individualna potreba svakog skladišnog prostora i to kupac mora sam definisati vodeći računa o svojim potrebama i dimenzijama robe sa kojom manipuliše.

Visina stranice ili modula paletnog regala zavisi od visine bindera i samog krova skladišta pa se to prije narudžbe regala mora isplanirati da zadovolji potrebe a da se ne naručuje nepotrebna visina i kupcu pravi nepotreban trošak.

Ova vrsta regala ubjedljivo dominira na našem prostoru ,a finansijski je najopravdanija.

Drive in regali su nešto skuplja opcija ,ali sa boljom iskorištenosti magacinskog prostora jer nema potrebe za poseban prolaz između redova kao kod klasičnih pošto su svi spojeni kao saće meda pa viljuškar ulazi u njih da bi manipulisao paletama.

Posebno su komore interesantne za ovu vrstu regala zbog maksimalnog iskorištenja prostora i obima količine robe koja se u komoru može smjestiti. Često su rasponi u regalima i veći s obzirom da ne primaju samo euro palete već i veće (npr. banane se skladište na paletama oko 106cmx122cm) ali se to može i prilagoditi namjeni.

Konzolni regali služe da se u njih stavlja nestandardna roba koja nije na paletama,već većinom u buntovima kao što su cijevi,metalne kutije,limovi,flahovi ,pločasti materijali itd.

Protočni regali su konstruisani da se palete kreću po valjcima i koriste se obično za iste vrste robe.

Push back paletni regali su slični Drive in regalima s tim da u njih ne ulazi viljuškar već imaju zasebne načine izdavanja robe.

Samonoseća regalna skladišta su velika ušteda sredstava, jer se ne mora raditi čelična konstrukcija hale na koju bi se montirali sendvič paneli,već na postojeće raspoređene paletne regale se montiraju binderi i bočni dodaci gdje se pričvršćuju sendvič paneli. Betonska ploča je ravnomjerno opterećena težinom u odnosu na anker stope kada je klasična konstrukcija hale u pitanju,jer su regali optimalno raspoređeni po njoj pa je i manji utrošak betona.

MAD COMPANY d.o.o.  Podgorica je svojim već petogodišnjim radom na ugradnji i montaži regalnih skladišta većinom u Crnoj Gori dobila povjerenje velikog broja ozbiljnih privrednih subjekata što se i vidi iz referenci.

Ukazano povjerenje MAD COMPANY d.o.o. Podgorica bićei u budućnosti opravdano kao i u svakom projektu do sada.